Gruzínské vina
"Není dobré zdraví bez dobré kuchyně a není dobré kuchyně bez dobrého vína."
Takto se o víně vyjádřil francouzský spisovatel Alphonse Daudet. Jestli navštívil Gruzii, nebo své poznání našel ve Francii, se dnes už nedovíme. Jedno je ale jisté, pro Gruzínce patří víno neodmyslitelně ke každé hostině
Historie gruzínského
vína sahá více než 7000 let nazpět, kdy se víno v Gruzii nechávalo
kvasit v nádobách zvaných kvevri. Touto nejstarší a nejautentičtější
metodou se vyrábí víno dodnes. Pro Gruzínce je tato nádoba posvátná. Byla tak v roce 2013 zapsána na
seznam nehmotného
kulturního dědictví UNESCO.
Pokud byste chtěli koštovat takto vyráběná vína, koukejte se po odrůdách Kisi, Rkatsiteli, Mtsvane a Chichvi v případě bílých vín. U červených vín pak hledejte odrůdy Saperavi. Kvevri víno se od běžných vín liší natolik, že se člověku při jeho první degustaci rozšiřují nové obzory. Jedná se o suchá vína s mírným obsahem tříslovin.
Známé gruzínské přísloví má o víně jasno. "Někdy jiskrné víno svede, co ani šavle nedovede." Šavle s lehkým srdcem ponechte doma a přijďte ochutnat nevšední gruzínská vína do naší restaurace. Jejich syté barvy, plná těla s vyváženou chutí ocení každý milovník tohoto lahodného moku.