V Gruzii se ctí tradice.

05.06.2018

Gruzie je známá svými tradicemi, které mají Gruzínci ve veliké úctě. Tyto tradice pro lidi, kteří nejsou zdejší, otevírají pomyslnou bránu do jiného století.

Tamada nesmí chybět na žádné hostině

Bez tradičního přípitku, který pronáší tamada, nikdo nesmočí své rty ve víně. Jde o hlavního muže večera, který má na starost řídit atmosféru setkání. To provádí stylem a frekvencí přípitků. U svatební hostiny sedí v čele stolu a připíjí na manželé a cesty osudu, díky kterým se dnes všichni sešli. S pozvednutím číše připíjí dále na Gruzii, na mír, na Boha, na rodinu, na děti, na předky, na vás i na nás. Podle stylu události se odvíjí i scénář přípitků. Ty bývají často až pětiminutové. 

Tradiční gruzínská slavnost supra

Supra je v Gruzii hluboko zakořeněná tradice. Řídí se přesnou a promyšlenou etiketou, která se předává z generace na generaci. Posiluje vztahy v komunitě a oživuje diskuze. Dává příležitost probrat mnoho záležitostí od politiky, rodinných problémů až po minulost. Jde o hostinu, takže ani zde nesmí chybět tamada.

Víno tady teče proudem a o dobré jídlo není nouze. Tamada po každém přípitku vypije svou sklenku až do dna. Proto musí být dobře zvolený, aby dovedl hostinou proplout vínem až do jejího konce. Množství alkoholu naznačuje, že se jedná převážně o pánskou jízdu. Od žen se očekává, že zajistí stoly plné dobrých gruzínských pokrmů - baklažány s omáčkou z vlašských ořechů, kuře na česneku a dušené jehněčí s rajčaty, salát ze špenátu nebo cukrové řepy, červené kořeněné fazole.

Velikonoce na pár dní mění celou společnost

V kostele se světí vrby a v pašijovém týdnu se chystá pascha, tj. bochánky pečené ve vysoké formě. Vajíčka se barví na temně rudou barvu, která má připomínat prolitou Kristovu krev. Až do oslav Zmrtvýchvstání se zvyšuje návštěvnost kostela. V té době se Gruzínci vydávají na hřbitovy za svými blízkými a nosí jim obarvená vajíčka, paschu a alkohol. Vzpomínku na zesnulé doprovází piknik přímo na hřbitově, kdy se rodina za své mrtvé příbuzné pomodlí, odloží jim část pokrmu a nalejí vína.